Atractiu turístic - Museu - Centre d'Interpretació

Casa de la Festa Major

Vilafranca del Penedès

En aquest museu hi trobareu exposats, permanentment, tots els elements protagonistes d’una festa que té l’origen al segle XVII.

Un recorregut pel temps i els espais, en què les emocions, les tradicions i les creences que configuren la Festa Major de Vilafranca se us mostraran com si estiguéssiu immersos en el feliç brogit que Vilafranca viu del 29 d’agost al 2 de setembre.

La visita

La Festa Major de Vilafranca és una festa molt esperada pels vilafranquins i vilafranquines. Però la Festa Major de Vilafranca també es viu durant la resta de l’any.

La Casa de la Festa Major és l’espai on podreu aprofundir en el coneixement de la festa i experimentar les sensacions que es viuen durant els cinc dies més esperats a Vilafranca.

En aquest espai s'hi exposen el conjunt de peces d'imatgeria i bestiari festiu, com també es dona informarció sobre els balls, les colles castelleres, els protagonistes i els diferents actes tradicionals que formen part d’aquesta festa declarada des de 1991 com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.


La Col·lecció

La Festa Major de Vilafranca té un seguici festiu que és un dels més llargs de Catalunya i dels que més ha perdurat en el temps.

Està integrat per 21 elements entre grups de foc, bestiari i imatgeria, balls i torres humanes (una colla de Falcons, tres de castells i un Ball de Moixiganga).

D’aquests, destaquen els elements que sortien a la processó de Corpus a principis del segle XVII i que formen part de les peces del seguici –Drac, Gegants, Àliga i Cotonines-, i per la seva peculiaritat, els Nans i Capgrossos únics i originals.

Per altra banda, la Festa Major dels Petits te les seves pròpies peces que són rèpliques menudes de les que surten a la Festa Major.


L'edifici

La Casa de la Festa Major està ubicada en un edifici singular dissenyat per l’arquitecte municipal Santiago Güell i Grau, l’any 1911.

El 1913 va ser inaugurat com a Mercat de Gallines i Menuts, però més endavant va ser convertit en el Mercat del Peix. El 1927 va ser reformat sota la direcció d’Antoni Pons i Domínguez, arquitecte municipal.

L’edifici té una planta hexagonal adaptada al desnivell del terreny i una coberta de pavelló. Les finestres estan emmarcades per un perfil de maó vist, propi dels edificis industrials modernistes.

El 1985 l’arquitecte Pau Batlle i Solé elabora el projecte per convertir l’antic Mercat del Peix en un espai dedicat a la Festa Major. Durant els anys 1985-1987 es van fer obres de rehabilitació de l’espai. Aquestes obres van ser inaugurades en el 18 de gener del 1987.


Entrades

Entrada general 5 €

Entrada reduïda 3 €

Entrada gratuïta

  • El primer diumenge de cada mes.
  • El 18 de maig, Dia Internacional dels Museus.
  • Infants de 0 a 12 anys.
  • Membres de l’ICOM.
  • Amics del Vinseum (només pel titular del carnet d’Amic. Tarifa reduïda per 1 acompanyant).

Compra d'entrades

Imatges de: Domènec Freixedes